Quantcast
Channel: Rosii din Gradina » acid boric
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Salata de dovlecei fara seminte

0
0

Am reusit ieri sa stropesc rosiile. Am facut treaba in doua reprize. Prima data am dizolvat 4g de acid boric in 4l de apa calduta (tinuta la soare). Cu solutia asta am stropit in special partea superioara a rosiilor, acolo unde ar trebui sa apara florile si ulterior rodul. Apoi am preparat zeama bordeleza. Pentru ca am fost ‘certat’ ca ignor virtutiile varului, am urmat calea clasica. 8 l apa, 40g piatra vanata si 20g var. Piatra am dizolvat-o in apa calduta, varul in putina apa stata la soare. Cu varul am procedat ca la maioneza. Am pus praful intr-un vas de plastic, am adaugat din cand in cand putina apa, amestecand cu o lingura de lemn. In final am obtinut maioneza dorita pe care am subtiat-o cu apa si am turnat-o in pompa strecurand-o prin ciorap dublu. Anterior pusesem piatra vanata, tot asa strecurata. Si ca sa nu abandonez vechile practici, am mai adaugat o lingurita (de data aceasta rasa) de zahar. Pana sa termin eu toate acestea, stropirea anterioara intrase in plante, asa ca am trecut la treaba. Si a iesit bine, chiar foarte bine, pompa nu s-a infundat decat odata. Deci asta e secretul, ciorapul dublu, prin urmare femeile trebuie de acum inainte sa poarte doi ciorapi, nu unul.

Apoi mi-am completat norma de lucru sapand la bostanoase. N-am reusit sa termin, dar astazi pe la cinci si ceva dimineata am fost pe ogor si am dus treaba pana la capat. Mi-am mai facut de lucru cu niste araci pe la castraveti, am mai legat cateva rosii. Asa am observat ca stropirile de ieri au iesit bine. Cand s-a pus caldura am luat drumul catre casa.

Nu v-am spus niciodata ca mie imi plac dovleceii. Imi plac gatiti in toate felurile, dar cel mai mult facuti salata. Salata asta e chiar o treaba pentru un barbat caruia nu-i place sa stea mult in bucatarie.

Ingrediente
seminte de rosii
Nu va dau cantitati, pentru ca eu lucrez dupa ochi si cu ce se gaseste. Apoi cine a zis ca ‘de gustibus’ nu se discuta, a avut multa dreptate. In mare aveti nevoie de:

dovlecei
ceapa
usturoi (optional)
maioneza (optional) sau 1-2 linguri de ulei
vegeta, sare, piper, boia iute (optional)
marar
rosii

Dovleceii se curata de coaje si de seminte. Se pune apa la fiert cu sare (mai bine cu vegeta) si cand da in clocot se pun dovleceii taiati in bucati potrivite. Ii las pana se inmoaie putin, cam zece minute, un sfert de ora, dar nu mai mult. Intre timp tai ceapa cat ma pricep eu de marunt. Eu pun ceapa multa, voi puneti cum va place. Zdrobesc si cativa graunti de usturoi, asa pentru aroma si tai cat pot eu de fin o mana de marar.

Cand dovleceii sunt gata, ii scot in sita, ii trec printr-un jet scurt de apa rece si ii las la scurs alt sfert de ora. Daca ati gresit si i-ati fiert prea tare, lasati-i mai mult.

Cand sunt bine scursi, puneti-i pe un capac de lemn, adaugati si ceapa, si tocati cat puteti de marunt. Eu folosesc un cutit de lemn cu care mama facea salata de vinete. Nu-mi place sa bag blenderul pentru ca iese prea subtire (mai ales daca pun si maioneza) si mie imi place sa simt pulpa dovlecelului intre dinti. La final adaug cateva linguri de maioneza (in lipsa 1-2 linguri de ulei), usturoiul zdrobit, mararul, sarea, piperul, boiaua iute. Toate dupa gust. Amestec bine si e gata.

Cel mai mult imi place pe paine prajita, cu marar deasupra si felii de rosii. O nebunie.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images

Trending Articles